Asam
gelugor bukan bahan masakan popular dalam dapur tetapi tahukah anda asam
gelugor atau juga disebut asam keping menawarkan banyak khasiat kepada
kesihatan tubuh badan. Berwarna kekuningan dan berbentuk seperti buah
labu, tumbuhan ini berasal dari negara India.
Air
rebusan kulit buah asam gelugur juga dikatakan mampu digunakan untuk merawat
reumatisme dan masalah dalam perut. Selain itu buah tersebut dikatakan berupaya
mengurangkan tekanan darah tinggi.
Petua
orang Melayu dahulu menggunakan rebusan air daun dan akar asam gelugur untuk
menyembuhkan sakit telinga melalui titisan ke dalam telinga.
Bahkan
buah asam gelugur juga dikatakan mampu melegakan kesakitan gusi. Caranya dengan
mengambil sekeping asam gelugur kemudian basuh hingga bersih sehingga
menjadi sedikit lembut. Tampal atau selitkan di celah-celah antara gusi dan
bahagian pipi selama 10 hingga 15 minit. Kemudian kumur dengan air suam.
Ada wanita
mengamalkan minum air asam gelugur semasa berpantang dipercayai untuk
mempercepatkan proses mengecutkan rahim. Selain itu amalan tersebut juga
dikatakan mampu menurunkan berat badan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan