m

AYAM UNGKEP BONDA

 

Bahan-Bahannya:

1/2 ekor ayam - potong ikut suka

2 biji kentang - belah 4

1 kulit kayu manis

3 biji buah pelaga

2 bunga lawang

1 sudu makan asam jawa + semangkuk air

3 sudu makan rempah kari daging - campur sedikit air untuk dijadikan paste...



 Bahan Tumbuk Lumat / Kisar:
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan ketumbar biji
 2 inci kunyit hidup
2 inci halia
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar



Cara-caranya: 
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
- Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga wangi.
- Masukkan paste kari. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan ayam. Gaul rata. Tutup periuk sebentar supaya ayam layu sedikit.
- Gaul rata. Masukkan air asam jawa. Masukkan air hingga sama paras dengan ayam. Gaul rata.
- Masukkan kentang. Tutup periuk. Biarkan masak menggunakan api yang sederhana.
- Bila mendidih, masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Gaul rata. Tutup lagi periuk.
- Biarkan kuah pekat. Kacau sesekali supaya tidak berkerak.
- Tutup api. Hidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan