m

DAGING MASAK HITAM

 

Sebagaimana yang di janjikan, Daging Masak Hitam.. oppssss!! dah jadi arang ke...?
eh! dok ahh....
 
Daging Masak Hitam ini ita lawakan dengan Nasi Minyak ita. Sedap tau! ita lawankan juga dengan lauk ayam masak merah. Lauk ayam masak merah ni dah selalu ita masak dan kalau dalam seminggu memang mesti akan sediakan sebab anak-anak memang suka. Dah selalu sangat tak payahlah ita kongsikan lagi lah ya..

Daging hitam ni walaupun nampak hitam.. tapi rasanya sedap! sampai dah petang pun kanak-kanak akan tanya lagi lauk daging ni ada lagi tak sebab dia nak makan lagi.Kanak-kanak memang suka dengan masakan ini.

Bila ita kata dah habis.. dia kata nanti mak buat lagi ya..
Sedap lah tu kan pada tekak dan selera dia..
Ok hari ini ita kongsikan pula di sini bagi yang nak mencuba!


Jom kita intai bahan-bahan yang di perlukan
1 kg daging batang pinang ~ di potong, cuci bersih. Jika guna daging lain, rebus dahulu hingga empuk.

Bahan tumis
3 tangkai daun kari ~ di raut
1 batang serai ~ dititik
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga
5 kuntum cengkih

Bahan Kisar
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merag
15 tangkai cili kering ~ rendam lembut dan kisar
1 inc halia
Semua bahan di atas di kisar



 4 sudu besar kicap pekat
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar


Bahan Perisa
1/2 cawan air asam jawa
1 kiub daging
garam dan gula secukup rasa
Maggi Cukup Rasa jika suka



Setelah bahan-bahan di siapkan bolehlah kita mula memasak...




Sediakan lauk ini bersama Nasi Minyak
Macam mana? terliur tak daging hitam legam saya ni.. hihi
Hitam bukan sebarang hitam tau!
Ni hitam terangkat ni.. sedap pula bila makan dengan nasi minyak dan acar rampai.. menangis mak mertua.. bila lalu anak menantu tak pandang...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan