BAHAN-BAHAN:
Satu ekor ikan patin (patin sangkar)
(ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam) dipotong 5 (kalau ikan saiz besar)
2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus) tak de ganti ngan serbuk kunyit pun tak pe
6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
10 biji cili api (ditumbuk halus)- ikut tahap kepedasan anda)
1 cawan tempoyak (saya suka pekat)
2 ikat daun kesum (ambil pucuk je)
2 ikat bunga kantan di belah 2
2 asam keping
1 helai daun kunyit disiat
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas)
CARA-CARA:
1. ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan.
2. Tumbuk kunyit hidup, bawang kecil dan cili api dan digaulkan dengan tempoyak.
3. Masukkan ke dalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping. Letak periuk atas api sederhana. Renehkan.
4. Biarkan seketika kemudian masukkan ikan.
5. Masukan bunga kantan, daun kesum. Daun kunyit yg disiat
6. Masukkan garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit. Biar mengelegak..tutup api dah boleh makan :)
(ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam) dipotong 5 (kalau ikan saiz besar)
2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus) tak de ganti ngan serbuk kunyit pun tak pe
6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
10 biji cili api (ditumbuk halus)- ikut tahap kepedasan anda)
1 cawan tempoyak (saya suka pekat)
2 ikat daun kesum (ambil pucuk je)
2 ikat bunga kantan di belah 2
2 asam keping
1 helai daun kunyit disiat
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas)
CARA-CARA:
1. ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan.
2. Tumbuk kunyit hidup, bawang kecil dan cili api dan digaulkan dengan tempoyak.
3. Masukkan ke dalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping. Letak periuk atas api sederhana. Renehkan.
4. Biarkan seketika kemudian masukkan ikan.
5. Masukan bunga kantan, daun kesum. Daun kunyit yg disiat
6. Masukkan garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit. Biar mengelegak..tutup api dah boleh makan :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan