BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
3 cawan beras
3 cawan air - kurang atau lebihkan air mengikut jenis beras yang digunakan
200ml santan -
3 pokok ketumbar - ambik daun sahaja
2 inci kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
2 ulas bawang merah atau 1/2 bawang besar - dihiris
garam secukup rasa
1 sb minyak untuk menumis
3 cawan beras
3 cawan air - kurang atau lebihkan air mengikut jenis beras yang digunakan
200ml santan -
3 pokok ketumbar - ambik daun sahaja
2 inci kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
2 ulas bawang merah atau 1/2 bawang besar - dihiris
garam secukup rasa
1 sb minyak untuk menumis
CARA-CARA MEMBUATNYA:
Beras di cuci bersih dan toskan airnya.
Beras di cuci bersih dan toskan airnya.
Hiris daun ketumbar halus atau atau ketumbar dengan sedikit santan (sudukan dari campuran air dan santan)
Masukkan kulit kayu manis dan cloves kedalam minyak dan panaskan dengan api perlahan.
Masukkan kulit kayu manis dan cloves kedalam minyak dan panaskan dengan api perlahan.
Masukkan bawang dan tumis sampai bawang agak2 jernih.
Masukkan beras, kacau. masukkan daun ketumbar dan santan, perisakan dengan garam.
Masukkan beras, kacau. masukkan daun ketumbar dan santan, perisakan dengan garam.
Tanak seperti biasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan